De eerste weg waarbij CO2 wordt opgeslagen!

De eerste weg waarbij CO2 wordt opgeslagen!

Wij hebben in opdracht van de Military Boekelo Ecofalt aangebracht op de toegangsweg naar het Military terrein.

Eerste weg met CO2-negatieve uitstoot
Omdat de toegangsweg bij de Military Boekelo wel een opknapbeurt kon gebruiken hebben we daar een laag Ecofalt aangebracht. Ecofalt is ons duurzame alternatief voor asfalt met 100% gasbesparing en een enorme reductie op de CO2 uitstoot. Alleen al op dit kleine stukje weg besparen we met Ecofalt 170 m3 aardgas en daarmee 357 kg aan CO2 uitstoot. En we hebben een primeur bij deze weg! Het is namelijk de eerste weg die náást de besparing aan CO2, door een nieuwe innovatie zelfs een CO2 negatieve uitstoot heeft! Dit is mogelijk door de toevoeging van Biochar aan Ecofalt. Hiermee hebben we boven op de besparing ook nog eens 600kg Co2 vastgelegd. Hiermee zijn de eerste stappen gezet om met asfaltwegen CO2 op te slaan in plaats van dat het nu nog zoveel CO2 kost om het te produceren. Dus, hoe meer Ecofalt met Biochar we aanbrengen hoe meer CO2 we kunnen opslaan!

Voorzitter van Military Boekelo – Enschede Robert Zandstra: “wij zijn verguld met het feit dat wij de primeur hebben voor Ecofalt. Als evenement zijn wij vaak het podium waar noviteiten voor het eerst het daglicht zien. Ecofalt is hier weer een aansprekend voorbeeld van, Het past ook in ons duurzaamheidsbeleid wat wij al jaren lang hoog in het vaandel hebben staan.”

Innovatieve overheid
Sander Lubberhuizen van gemeente Enschede is trekker van het Interreg subsidieproject ThreeC. Binnen dit subsidietraject worden nieuwe businesscases ontwikkeld voor de toepassing van Biochar. Lubberhuizen vertelt: “We willen het initiatief rondom innovaties naar ons toe halen. De tijd van wachten is voorbij. Marktpartijen kunnen de investeringen rondom innovaties maar moeilijk dragen. Wij, als overheid, hebben makkelijker toegang tot subsidies en kunnen risico’s beter dragen.

Geert Abbink doet met Ecofalt al een tijd proeven met het toevoegen van Biochar aan het product: “Dit is de eerste keer dat het ook daadwerkelijk in een weg is toegepast. Hiermee maken we weer een duurzame stap voorwaarts.
Wij zijn heel blij dat wij op deze wijze met de gemeente Enschede kunnen samenwerken. Zo dragen wij ook als Boekelose onderneming bij aan het verduurzamen van dit prachtige evenement”

Share