Ecofalt + Biochar

Ecofalt + Biochar
Duurzaamheid begint bij Ecofalt. Door Ecofalt te gebruiken in plaats van regulier warm asfalt, levert dit bij de productie een reductie van 100% CO2-uitstoot op.
Als we Biochar aan Ecofalt toevoegen, kunnen we zelfs CO2 opslaan. Hierdoor ontstaat er een CO2-negatief product.

Eerste weg met CO2-negatieve uitstoot
De toegangsweg naar het Military terrein in Boekelo had in september 2022 de primeur!
Met Ecofalt hebben we op die weg 170 m3 aardgas bespaard, wat resulteerde in een vermindering van 357 kg CO2-uitstoot. Bovendien hebben we Biochar toegevoegd, waardoor we een product hebben gecreëerd dat CO2-negatief is. Dankzij de toevoeging van Biochar hebben we niet alleen de uitstoot van CO2 gereduceerd, maar ook nog eens 600 kg CO2 vastgelegd. Dit zijn de eerste stappen in de wegenbouw om CO2 op te slaan in plaats van dat het nu nog zoveel CO2 kost om het te produceren. Dus, hoe meer Ecofalt met Biochar we gebruiken, des te meer CO2 we kunnen opslaan!

’s Werelds meest klimaat vriendelijke fietspad
In december 2022 werd het eerste klimaatvriendelijke fietspad aangelegd in Enschede. Het traditionele asfalt is vervangen door Ecofalt + Biochar. De uitvoering van deze werkzaamheden vonden plaats bij een buitentemperatuur van 5 graden. Ook hier laat Ecofalt zien, dat je zonder verhitting op omgevingstemperatuur werkzaamheden kunt uitvoeren. Dit wordt mogelijk doordat Ecofalt geproduceerd wordt met een biobased emulsie. Deze emulsie bevat onder andere biologische oliën zoals zonnebloem,- vlas- en lijnzaadolie. Door de toevoeging van Biochar is hier een klimaatvriendelijk fietspad gecreëerd waarbij ook nog eens CO2 is opgeslagen.

Wat is Biochar?
Biochar wordt gemaakt van organisch materiaal en is te vergelijken met houtskool. Je maakt het van bijvoorbeeld landbouwafval en houtsnippers. Het wordt geproduceerd door het materiaal op een gecontroleerde manier te verhitten zonder zuurstof. Deze techniek heet pyrolyse.

Biochar lijkt op houtskool, maar heeft specifieke eigenschappen door de wijze van produceren die het nuttig maken in verschillende toepassingen. Wanneer Biochar aan de bodem wordt toegevoegd verbeterd het de bodemvruchtbaarheid en het kan water en voedingsstoffen beter vasthouden.

Het toevoegen van Biochar zorgt dus voor het vastleggen van CO2 en voor het verhogen van de koolstofopslag in de bodem. Dit draagt bij aan het verminderen van de concentratie van broeikasgassen in de atmosfeer en het tegengaan van klimaatverandering.